Barnsånger ger smartare barn

Att böcker ger smarta barn vet vi sedan länge. Läsandet är det absolut viktigaste vi har för att utveckla våra hjärnor och vårt språk. Men även sånger är viktiga tycker jag. Jag kom på mig själv att börja nynna på "Jag hamrar och spikar" en dag när jag såg att de lade papptak i Stockholm och sedan gick jag vidare till andra sånger som man sjunger med barn. Har du glömt texten till jag hamrar och spikar? Här är den:

Jag hamrar och spikar, jag bygger en bil.
Jag sågar och gnider och drar med min fil.
Jag målar och målar med tjockt och med tunt
Jag startar min motor och bilen kör runt.

Men vad är det då i sångerna som gör våra barn smartare? Jo det är givetvis språket i kombination med rörelser. Att koppla musik, text och kroppen ger olika former av minnesträning och bygger upp både ordförråd och förståelse. 

Men leken då?

Har inte leken en stor del i våra barns utveckling? Absolut! Men det ena behöver ju inte utesluta det andra eller hur? Jag brukar rekommendera att man läser med sina barn minst en gång varje dag, sjunger med dem minst 3 gånger i veckan och låter dem leka så mycket det bara går. Helst med andra barn för det är då de lär sig som bäst. Vilka lekar de leker är helt oviktigt, så länge de är överens och alla får vara med. 

25 Jun 2024