Så sparar du till dina barn

Att man ska ha ett sparande till sina barn är det många som håller med om och har man ekonomiska förutsättningar att sätta undan pengar för framtiden så är ett långsiktigt och tryggt sparande hos investmentbolag det bästa. Men jag anser att det finns några saker man måste göra tillsammans med barnen också, och inte bara sätta in pengar utan att de vet om det. 

Här är mina bästa tips för ett bra sparande för barn

Börja redan när ditt barn ligger i magen, eller när det är nyfött. Sätt undan minst 100 kronor varje månad på ett konto. Kan du spara mer är det bra, men en hundralapp klarar de allra flesta av att spara idag. Använd ett konto som är kopplat till fonder som ger bättre avkastning än ett sedvanligt sparkonto med ränta. 

När ditt barn börjar bli lite större, runt 2-3 år, kan du börja prata och leka med riktiga pengar. Ha en burk där du sparar barnens mynt och sedlar och ta fram dem och visa dem och berätta vad man gör med pengar. Om barnet vill ha en sak visar du hur mycket kostar med deras egna pengar, och hur mycket som sedan är kvar. Det ger dem en sundare insyn i ekonomi och pengar blir något mer än bara siffror som kommer via swishen när de blir äldre. 

Jag tycker också att eventuella pengar som barnen får i present eller julklapp ska in på samma konto, för ju mer du sätter in desto mer kommer ditt barn att ha på banken när han eller hon fyller 18. 

8 Feb 2024