Vad gör en elektriker?

Du kanske funderar lite på vad en elektriker gör och tänker att du själv kanske vill jobba som elektriker i Göteborg? Alla elektriker har samma grundutbildning, men det finns även en massa olika specialiseringar att välja bland. Idag finns det många olika typer av elektrikerjobb. Bland annat finns installationselektriker, elmontör till serviceelektriker och industrielektriker. Det är inte bara arbetstitlarna som är olika, utan det är även arbetsuppgiftena. Det gör att en arbetsdag kan variera, beroende på vad för elektriker man är. Det kan vara att installera el i nybyggda lägenheter så väl som det kan vara att reparera elektriska anläggningar.

Det är ett otroligt mångsidigt arbete som kan ge dig insyn i en rad olika branscher om du är driven och framgångsrik. 

Bli en bra elektriker

För att bli elektriker måste du först gått gymnasiet, allra helst då gymnasieprogrammet El- och energi. Men det går även att studera en elektrikerutbildning via een vuxenutbildning. Yrkeshögskolan (YH) bedriver även eftergymnasiala utbildningar med inriktning mot elinstallation.

Många utbildningar erbjuder många eller långa praktikperioder. Utbildningen passar dig som tycker om fysiskt arbete, vill utmana dig själv och även röra dig i en dynamisk bransch. Det är även bra om du är tekniskt lagd och har ett tycke för matematik. Då du ofta kommer ha kundkontakter samt arbeta i större arbetslag är det bra om du även har viss social kompetens.

Så om du vill bli en elektriker i Göteborg, så är det bara att börja plugga!

14 Jan 2022