X Publishing

Barnsånger ger smartare barn

25 Jun 2024

Att böcker ger smarta barn vet vi sedan länge. Läsandet är det absolut viktigaste vi har för att utveckla våra hjärnor och vårt språk. Men även sånger är viktiga tycker jag. Jag kom på mig själv att börja nynna på "Jag hamrar och spikar" en dag när jag såg att de lade papptak i Stockholm och sedan gick jag vidare till andra sånger som man sjunger med barn. Har du glömt texten till jag hamrar och spikar? Här är den:

Jag hamrar och spikar, jag bygger en bil.
Jag sågar och gnider och drar med min fil.
Jag målar och målar med tjockt och med tunt
Jag startar min motor och bilen kör runt.

Men vad är det då i sångerna som gör våra barn smartare? Jo det är givetvis språket i kombination med rörelser. Att koppla musik, text och kroppen ger olika former av minnesträning och bygger upp både ordförråd och förståelse. 

Men leken då?

Har inte leken en stor del i våra barns utveckling? Absolut! Men det ena behöver ju inte utesluta det andra eller hur? Jag brukar rekommendera att man läser med sina barn minst en gång varje dag, sjunger med dem minst 3 gånger i veckan och låter dem leka så mycket det bara går. Helst med andra barn för det är då de lär sig som bäst. Vilka lekar de leker är helt oviktigt, så länge de är överens och alla får vara med. 

Effektivt förbättrade kundrelationer

18 Mar 2024

När konkurrensen ständigt ökar och kundernas förväntningar växer är behovet av effektiva verktyg för att hantera kundrelationer mer viktigt än någonsin. Här kommer Customer Relationship Management (CRM) in i bilden – ett kraftfullt verktyg som revolutionerar sättet företag interagerar med sina kunder.

CRM är mer än bara en programvara; det är en strategi, en metod och ett verktyg som hjälper företag att organisera och hantera information om sina kunder och potentiella kunder. Genom att centralisera data ger det företag ett 360-graders perspektiv av kundinteraktioner, historik och preferenser, vilket möjliggör skräddarsydda kommunikationsstrategier och erbjudanden.

Ett riktigt bra CRM-verktyg sträcker sig bortom traditionell kundhantering. Det integrerar försäljning, marknadsföring och kundservice för att skapa en enhetlig och sömlös upplevelse för både företaget och dess kunder. Genom att erbjuda djupgående insikter om kundbeteende och trender, kan företag förutse kundens behov och anpassa sina tjänster därefter.

Fördelarna med att implementera ett effektivt CRM-system:

 • Förbättrad kundnöjdhet
  Genom att erbjuda personliga upplevelser och snabbt svara på kundbehov
 • Ökad försäljning
  Genom att identifiera och prioritera leads samt upprätthålla en effektiv uppföljning
 • Effektivitet i arbetsflöden
  Genom att automatisera uppgifter och samla all kundinformation på ett ställe
 • Bättre intern kommunikation
  Genom att ge team tillgång till samma information, vilket möjliggör en enhetlig kundkommunikation

I slutändan kan ett väl implementerat CRM-system lyfta vilket företag som helst genom att bygga starkare, mer lönsamma relationer med kunderna. Att investera i CRM är inte bara att investera i en programvara; det är att investera i företagets framtid och i skapandet av varaktiga kundrelationer.

3 böcker du måste läsa

14 Mar 2024

Läser du böcker? Grymt! Det är något alla borde göra lite mer tycker jag. Det är ett bra sätt att träna hjärnan, få upp antalet ord i sitt ordförråd och dessutom lär man sig massor. Lite som att studera på distans på en vårdbiträde utbildning så får man nya kunskaper varje gång man öppnar en bok och det är aldrig negativt. 

Men vilka böcker ska man läsa då? Ja, det är ju givetvis helt och hållet upp till dig men här får du tips på tre böcker som jag tycker att alla ska ha läst innan de dör. Det finns listor som är betydligt längre och dem kan du kolla på efter du läst klart de jag tipsat om. 

Den gamle och havet

En klassiker som handlar om en gammal fiskare som ger sig ut för att fånga en fisk. Ingen tror att han har vad som krävs för att fiska längre och när han får en gigantisk fisk på kroken så vet han att han kommer motbevisa dem. Fisken är för stor för att ha i båten, så han knyter den vid sidan och blir snart förföljd av en haj. 

Liftarens guide till galaxen

Ett episkt äventyr där du får hänga med Arthur Dent ut i rymden efter att jorden blivit förstörd till förmånen för en intergalaktiskt motorväg. Han får bland annat lära sig konsten att flyga genom att lära sig att ramla mot marken, och missa!

Hemsöborna

En svensk bok där vi får uppleva hur det var att leva för mer än 100 år sedan i skärgården. Kärlek, svartsjuka, fylla och död om vartannat fyller denna berättelse som är skriven av August Strindberg och är ett måste att läsa. 

Så sparar du till dina barn

8 Feb 2024

Att man ska ha ett sparande till sina barn är det många som håller med om och har man ekonomiska förutsättningar att sätta undan pengar för framtiden så är ett långsiktigt och tryggt sparande hos investmentbolag det bästa. Men jag anser att det finns några saker man måste göra tillsammans med barnen också, och inte bara sätta in pengar utan att de vet om det. 

Här är mina bästa tips för ett bra sparande för barn

Börja redan när ditt barn ligger i magen, eller när det är nyfött. Sätt undan minst 100 kronor varje månad på ett konto. Kan du spara mer är det bra, men en hundralapp klarar de allra flesta av att spara idag. Använd ett konto som är kopplat till fonder som ger bättre avkastning än ett sedvanligt sparkonto med ränta. 

När ditt barn börjar bli lite större, runt 2-3 år, kan du börja prata och leka med riktiga pengar. Ha en burk där du sparar barnens mynt och sedlar och ta fram dem och visa dem och berätta vad man gör med pengar. Om barnet vill ha en sak visar du hur mycket kostar med deras egna pengar, och hur mycket som sedan är kvar. Det ger dem en sundare insyn i ekonomi och pengar blir något mer än bara siffror som kommer via swishen när de blir äldre. 

Jag tycker också att eventuella pengar som barnen får i present eller julklapp ska in på samma konto, för ju mer du sätter in desto mer kommer ditt barn att ha på banken när han eller hon fyller 18. 

Kontorsråttor är vi allihopa

24 Jan 2024

En arbetsdag på kontoret bjuder på en mosaik av uppgifter och möten. Man håller en viss rytm men det finns några gemensamma nämnare: ljuspunkter som inspirerar och motiverar oss, utmaningar som driver oss att utvecklas i vår roll, och verktyg och material som är A och O för vår produktivitet.

Ljuspunkter i arbetsdagen

Stunder som ger energi och motivation kan vara allt från ett framgångsrikt möte där idéer flödar och lösningar tar form till det där tillfredsställande ögonblicket när ett projekt äntligen är klart. Kollegor kan också lysa upp dagen, genom deras stöd, humor och teamwork som skapar en positiv och dynamisk arbetsmiljö.

Utmaningar är en oundviklig del av arbetsdagen, men de är också vad som driver oss att utvecklas. Det kan handla om strama deadlines, komplexa arbetsuppgifter eller oväntade problem som kräver snabba lösningar. Att hantera dessa utmaningar kräver inte bara skicklighet och tålamod utan också rätt verktyg och resurser.

Vikten av tillgång till kontorsmaterial

Att ha tillgång till allt viktigt kontorsmaterial är fundamentalt för en smidig arbetsdag. En välorganiserad arbetsplats där papper, pennor, mappar och tekniska verktyg är lättillgängliga gör enorm skillnad. Det minimerar frustration, sparar tid och ger en stabil grund för effektivitet. Kontorsmaterial kan tyckas vara en liten detalj, men i en hektisk arbetsmiljö, är de ofta nyckeln till att hålla dagen på rätt spår.

På swedoffice.se hittar du allt du behöver i form av kontorsmaterial.

En arbetsdag på kontoret är en blandning av ljuspunkter, utmaningar och de nödvändiga verktygen för att hantera dem. Att känna glädje i små segrar, stå stadigt inför utmaningar och säkerställa att du har tillgång till alla nödvändiga kontorsmaterial är vad som bidrar till en produktiv och givande arbetsdag.

Varför är ett kassasystem ett måste?

17 Jan 2024

I Sverige är användningen av kassasystem mer än bara en smart praxis - det är också en lagfråga. Här är anledningarna till varför du inte kan skippa detta:

 • Lagar och föreskrifter: I en värld där lagboken är tjockare än en telefonkatalog (ja, de fanns en gång), är det klokt att hålla sig på den rätta sidan av lagen. Enligt Skatteverkets föreskrifter måste företag dokumentera sina försäljningar med ett kassaregister. Men det handlar inte bara om att undvika böter, utan också att bygga förtroende hos både kunder och myndigheter.

 • Skatteverkets övervakning: Skatteverket håller ögonen på dig (och alla andra) när det gäller försäljning och moms. Ett effektivt kassasystem blir då nödvändigt genom att skapa tydliga spår av varje affärstransaktion. Det betyder mindre huvudvärk när Skatteverket knackar på dörren och mer tid för det du älskar - ditt företag.

Förenklar din vardag otroligt mycket

Nu har vi kollat in vad lagboken har att säga så vi glider över och pratar om hur det också kan förenkla ditt liv som näringsidkare. 

 • Snyggare affärsprocess: Slipp kluddiga kvitton och trassliga räkenskaper. Ett kassasystem organiserar dina affärstransaktioner snyggt och prydligt. Det är som att ha en personlig assistent som håller ordning på allt, så att du kan fokusera på att driva ditt företag istället för att leta efter gamla papper.

 • Snabbare kassaflöde: Inget får kunder att rynka på näsan som långa köer. Ett effektivt kassasystem gör din kassa snabb och smidig. Det betyder glada kunder och en glad företagare. Vem sa att företagande måste vara komplicerat?

Och du, genom att hyra kassasystem så gör du ditt liv ännu enklare. Då får du hjälp att uppdatera, någon kommer och lagar om det skulle gå sönder och du vet att ditt system alltid är av högsta klass! 

Ljuva sommarlov

6 Jun 2023

Nu är det inte många dagar kvar tills de allra flesta barn har sommarlov. Har du turen att kunna vara ledig med dina barn, se till att hitta på en massa skoj med dem! Det kan vara bra att ha en del saker på lut att göra, så att de inte säger just det där, "Jag har inget att göraaaaaa".

Sommaren är ju den tid då det går att göra en hel del saker ute. Det kan vara allt från att åka och bada till att ha picnick, till att ta en cykeltur tillsammans. 

Lek ute i naturen

22 Feb 2022

Dagens barn, de sitter inne alldeles för mycket, oftast fast framför en skärm. För att bryta detta mönster, så kan du se till att aktivera dina barn, utan att det är teknologi med i det hela! Ett sätt att göra något helt annat, det är att bege er ut i naturen! Om ni inte har nära till skog och mark, kolla då om ni kanske har en naturlekplats nära er att besöka. Läs mer om sådana här. 

Ute i naturen går det att hitta på en massa skoj tillsammans! Det kan vara bra att börja redan då barnen är små, för att på så vis lära dem att det finns annat än bara att greja med surfplattan, se på tv eller spela tv spel!

Njut av skog och mark

Om ni har turen att bo nära en skog eller nära ett naturområde, se till att ta er dit. Nu när våren snart är här med så är det ju rätt trevligt att kunna börja vara ute så mycket som möjligt. Att begränsa barnens skärmtid är ganska bra! Men se då till att de har annat att göra.

Ute kan ni leka med olika saker, spela naturbingo, skapa en naturruta, gå på upptäcksfärder och mycket mer.

Om ni inte har nära till skog och mark, så kanske det finns andra lösningar, som en naturlekplats eller kanske en 4H gård att åka och besöka.

Är det skolstart på gång?

4 Feb 2022

Är det kanske så att du har ett barn som nått skolåldern eller når den snart? Att börja skolan som sjuåring är ofta spännande och roligt. Många barn förbereds ju för skolan genom att först gå i förskola, men första klass så blir det ju lite så att säga mer allvar av det hela. Nu får man en egen skolbänk, Läs mer på Cadiform om ergonomiska sådana. Skolan startar alltid på hösten, så än har ni tid att förbereda er för detta. Det kan vara trevligt att köpa en fin skolväska och lite annat inför starten. Som pennfack, pennor, suddin, omslagspapper för böcker och så vidare.

Att börja skolan

Barn som är bosatta i Sverige har rätt till utbildning och nästan alla barn har också skolplikt. Skolplikt innebär att barn ska delta i skolans verksamhet. Idag är det skolplikt från 6 års ålder, som är den ålder de börjar i förskolan. Det finns dock förslag på att det ska gälla från 5 års ålder. 

Det händer att en deel barn inte är redo för förskoleklassen det år som jämnåriga kompisar börjar.  Det kan därför vara möjigt att få börja ett år senare. Det finns en del särskilda skäl att skjuta upp skolplikten. Det kan vara att barnet har en utvecklingsstörning, en funktionsnedsättning eller en sjukdom. Det skulle också kunna gälla sent födda barn eller barn som inte hunnit lära sig språket. 

Det är din kommun som avgör om ditt barn anses ha särskilda skäl för att få skjuta upp skolplikten.

Vad gör en elektriker?

14 Jan 2022

Du kanske funderar lite på vad en elektriker gör och tänker att du själv kanske vill jobba som elektriker i Göteborg? Alla elektriker har samma grundutbildning, men det finns även en massa olika specialiseringar att välja bland. Idag finns det många olika typer av elektrikerjobb. Bland annat finns installationselektriker, elmontör till serviceelektriker och industrielektriker. Det är inte bara arbetstitlarna som är olika, utan det är även arbetsuppgiftena. Det gör att en arbetsdag kan variera, beroende på vad för elektriker man är. Det kan vara att installera el i nybyggda lägenheter så väl som det kan vara att reparera elektriska anläggningar.

Det är ett otroligt mångsidigt arbete som kan ge dig insyn i en rad olika branscher om du är driven och framgångsrik. 

Bli en bra elektriker

För att bli elektriker måste du först gått gymnasiet, allra helst då gymnasieprogrammet El- och energi. Men det går även att studera en elektrikerutbildning via een vuxenutbildning. Yrkeshögskolan (YH) bedriver även eftergymnasiala utbildningar med inriktning mot elinstallation.

Många utbildningar erbjuder många eller långa praktikperioder. Utbildningen passar dig som tycker om fysiskt arbete, vill utmana dig själv och även röra dig i en dynamisk bransch. Det är även bra om du är tekniskt lagd och har ett tycke för matematik. Då du ofta kommer ha kundkontakter samt arbeta i större arbetslag är det bra om du även har viss social kompetens.

Så om du vill bli en elektriker i Göteborg, så är det bara att börja plugga!

Höstskoj med barnen

2 Sep 2021

Hösten är bara om hörnet och det är bara någon månad kvar innan det blir höstlov. Det finns en massa skoj saker att hitta på med barnen då! Visst är det inte samma sak som sommarlov, dåå man kan besöka vattenlekplatser, läs mer, eller bada, men det finns annat mys att göra under denna årstid. 

Att pyssla är inte fel att göra om hösten till exempel. Det går ju göra en hel del med de vackra löv som faller från träden. Det går även att pyssla inför halloween. Sedan kan ni ju även ställa till med ett halloweenkalas, med maskerad och annat.

Skoj saker att göra tillsammans

Om vädret inte är det bästa, så går det att göra en massa inne. Ni kan mysa ner och läsa böcker tillsammans, eller varför inte ta en dag i köket och baka tillsammans? Om ni vill bada, så är det inte fel att åka till en simhall eller ett äventyrsbad om ni har det nära. 

Fina dagar är bra att vara ute. Gå på upptäcksfärd i skogen med fika och njut av hösten. Kanske ni kan hitta svamp att plocka?

Umgås med dina barn

Det viktiga är egentligen inte vad ni gör tillsammans, utan att ni umgås med varandra. Stäng av era mobiler, lägg bort surfplattan och låt bli tvn. Se till istället att vara med varandra och gör skoj saker ihop. Det kommer uppskattas av er alla!

 

Hitta rätt cykel till barnen

18 Jun 2021

När det gäller barncyklar, så är det viktigt att välja rätt från början. För att kunna välja rätt storlek på cykeln så bör man utgå från barnets längd, inte deras ålder. Det är även viktigt att cykeln är i rätt storlek för barnet, det ska inte vara så att de ska ha en cykel de kan växa i. Det må fungera med kläder, men en cykel, den måste vara i precis rätt storlek. Annars kan det bli farligt för barnet att cykla på den. Om man inte når pedaler eller broms så kan det sluta illa. Cyklar för barn delas upp i två kategorier, barncyklar och juniorcyklar. De har olika tum. Barncyklar kommer i 12″ – 20″ och juniorcyklar i 24″ – 26″.

Hitta en lagom stor cykel

Det är som sagt viktigt att storleken på cykeln är bra för just ditt barn. För att avgöra att det är rätt storlek så ska barnet kunna ha båda fötterna i marken när barnet står över ramen. Om fötterna når marken när barnet sitter på sadeln, så är sadelhöjden för låg och bör höjas.  Det kan vara en god idé att gå till en cykelaffär för att prova ut rätt storlek till just ditt barn. Där kan du även få hjälp av duktig personal att ta fram en passande cykel. Tänk även på att köpa till en hjälm till ditt barn och gärna till dig själv med, så att ni alla skyddar era huvuden då ni är ute och cyklar!

Smart använda en babyvakt

15 Mar 2021

När man har en liten bebis, så är det smart att skaffa en så kallad babyvakt. Det är en slags monitor där man kan höra bebisen via, när man sitter i ett annat rum. Om du vill jämföra olika modeller kan du göra det på bastitest24. Med en babyvakt kan ni som föräldrar känna er mycket tryggare. Det är bra att ha då bebisen sover och ni är i ett annat rum. Ni hör direkt när barnet vaknar eftersom det finns en mikrofon i den. Man sätter en enhet i barnets rum och den andra enhete har man med sig där man är själv. Det gör att ni har uppsikt över barnet även om ni inte kan se det. 

Ha koll på barnet

Ofta är det ju så att man lägger barnet i sin egen säng för att sova middag eller för kvällen. Men man vill ändå ha en bra koll. För att slippa springa dit stup i kvarten är det som sagt smart att ha en babyvakt eller babymonitor. En del smartare modeller har även video så att man inte bara hör, utan även kan se barnet. Mikrofonen är känslig i en babyvakt så det gör att ni direkt hör barnet då det rör på sig, om det gnyr eller om det vaknar. 

Idag finns det en uppsjö av olika modeller, så jämför dem gärna mot varandra, så att ni kan hitta den som passar er bäst. 

Vad kostar en vårdnadstvist?

13 Jun 2020

Ibland är det så att en familj splittras, mannen och kvinnan skiljer sig och barnet eller barnen kommer i kläm, särskilt om det uppstår en vårdnadstvist. Är man en familj är det båda föräldrarna som  bär det praktiska ansvaret för ett barns personliga utveckling, hälsa och välbefinnande.  Vid en skilsmässa kan det bli en tvist mellan föräldrar om vem som ska vara barnets vårdnadshavare. Oftast avgörs tvisten av en domstol. Då utgår de från barnets bästa, inte föräldrarnas tyckande eller behov. Det kostar ofta pengar att anlita en advokat för att få hjälp med tvisten. Dock finns det rättsskydd vid vårdnadstvist. Det innebär att du kan få ersättning genom rättsskyddet i hemförsäkringen för kostnaderna som det blir för att anlita ett juridiskt ombud. Du måste som regel ha haft en hemförsäkring under en sammanhängande period om två år för att kunna utnyttja rättsskyddet.

5 viktiga saker att känna till om en vårdnadtvist

 • Det domstolen utgår från är att föräldrarna ska försöka ha gemensam vårdnad.
 • Om det är gemensam vårdnad så innebär det att båda föräldrar gemensamt ska fatta alla beslut som rör barnet. Det fungerar bara om båda föräldrarna är överens.
 • När det blir en vårdnadstvist så utgår domstolen utifrån vad som är bäst för barnet.
 • Barnets egna vilja om var de vill bo har betydelse för domstolen vid en vårdnadstvist, men den är inte avgörande. 
 • Ett barn har rätt till kontakt med båda föräldrarna

Varför uppstår det vårdnadstvist?

Oftast så uppstår en tvist om vårdnaden när en eller båda parter anser sig vara den person som är mest lämpad för att fatta beslut för barnet. Det kan även vara att en ena eller båda anser att den andra vårdnadshavaren inte har förmåga eller omdöme att fatta aktuella beslut. Ibland handlar det om att ena parten är missbrukare, eller missköter barnet, ibland är det på grund av att man hyser avsky eller förakt för sin partner på grund av olika saker, som gör att man anser att man vill vara ensam vårdadshavare.

Barnets bästa är alltid det som går först, inte hur mamman eller pappan känner det. 

Bra använda simhjälpmedel när barnen ska börja simma

7 May 2020

Det är bra att redan i tidig ålder låta barnen bli vana vid vatten. När de är riktigt små så kkan de plaska i badkaret hemma och även där kan de få in vana att vara i vatten och under vatten. När det är dags att vara i bassäng, pool eller annat vatten kan det vara lämpligt med simhjälpmedel som armpuffar eller armringar till exempel. Det finns även det som heter flythjälpmedel, men det är inte samma sak. Det är inte bra att låta barnen bli beroende av att ha saker som hjälper dem flyta, utan de ska lära sig att kunna göra det själva. Simhjälpmedel som armringar, armpuffar eller simpuffar är bra då de möjliggör att barnet kan öva på att ha balans och koordinationen samt att de kan utveckla simkunskaperna. Se till att börja med simhjälpmedel för att sedan testa utan. 

Bra lära barnen simma tidigt

Det är som sagt bra att ge barnen vana vid vatten redan tidigt. Det finns babysim samt att ni kan använda er av badkaret hemma. När barnet sedan är i lämplig ålder är det inte fel att låta dem gå i simskola, alternativ att du lär ut på egen hand om du vet hur du ska göra. Det är viktigt att låta ditt barn lära sig att klara sig i vattnet, då det är en livisviktig kunskap detta med att kunna simma.  Att hamna i vattnet utan att kunna simma kan annas ge förödande konsekvenser, så det är bra att lära dem det!

← Äldre inlägg