6 Jun 2023
Nu är det inte många dagar kvar tills de allra flesta barn har sommarlov. Har du turen att kunna vara ledig med dina barn, se till att hitta på en massa skoj med dem! Det kan vara bra att ha en del saker på lut att göra, så att de inte säger just det där, "Jag har inget att göraaaaaa".
Sommaren är ju den tid då det går att göra en hel del saker ute. Det kan vara allt från att åka och bada till att ha picnick, till att ta en cykeltur tillsammans.
22 Feb 2022
Dagens barn, de sitter inne alldeles för mycket, oftast fast framför en skärm. För att bryta detta mönster, så kan du se till att aktivera dina barn, utan att det är teknologi med i det hela! Ett sätt att göra något helt annat, det är att bege er ut i naturen! Om ni inte har nära till skog och mark, kolla då om ni kanske har en naturlekplats nära er att besöka. Läs mer om sådana här.
Ute i naturen går det att hitta på en massa skoj tillsammans! Det kan vara bra att börja redan då barnen är små, för att på så vis lära dem att det finns annat än bara att greja med surfplattan, se på tv eller spela tv spel!
Om ni har turen att bo nära en skog eller nära ett naturområde, se till att ta er dit. Nu när våren snart är här med så är det ju rätt trevligt att kunna börja vara ute så mycket som möjligt. Att begränsa barnens skärmtid är ganska bra! Men se då till att de har annat att göra.
Ute kan ni leka med olika saker, spela naturbingo, skapa en naturruta, gå på upptäcksfärder och mycket mer.
Om ni inte har nära till skog och mark, så kanske det finns andra lösningar, som en naturlekplats eller kanske en 4H gård att åka och besöka.
4 Feb 2022
Är det kanske så att du har ett barn som nått skolåldern eller når den snart? Att börja skolan som sjuåring är ofta spännande och roligt. Många barn förbereds ju för skolan genom att först gå i förskola, men första klass så blir det ju lite så att säga mer allvar av det hela. Nu får man en egen skolbänk, Läs mer på Cadiform om ergonomiska sådana. Skolan startar alltid på hösten, så än har ni tid att förbereda er för detta. Det kan vara trevligt att köpa en fin skolväska och lite annat inför starten. Som pennfack, pennor, suddin, omslagspapper för böcker och så vidare.
Barn som är bosatta i Sverige har rätt till utbildning och nästan alla barn har också skolplikt. Skolplikt innebär att barn ska delta i skolans verksamhet. Idag är det skolplikt från 6 års ålder, som är den ålder de börjar i förskolan. Det finns dock förslag på att det ska gälla från 5 års ålder.
Det händer att en deel barn inte är redo för förskoleklassen det år som jämnåriga kompisar börjar. Det kan därför vara möjigt att få börja ett år senare. Det finns en del särskilda skäl att skjuta upp skolplikten. Det kan vara att barnet har en utvecklingsstörning, en funktionsnedsättning eller en sjukdom. Det skulle också kunna gälla sent födda barn eller barn som inte hunnit lära sig språket.
Det är din kommun som avgör om ditt barn anses ha särskilda skäl för att få skjuta upp skolplikten.
14 Jan 2022
Du kanske funderar lite på vad en elektriker gör och tänker att du själv kanske vill jobba som elektriker i Göteborg? Alla elektriker har samma grundutbildning, men det finns även en massa olika specialiseringar att välja bland. Idag finns det många olika typer av elektrikerjobb. Bland annat finns installationselektriker, elmontör till serviceelektriker och industrielektriker. Det är inte bara arbetstitlarna som är olika, utan det är även arbetsuppgiftena. Det gör att en arbetsdag kan variera, beroende på vad för elektriker man är. Det kan vara att installera el i nybyggda lägenheter så väl som det kan vara att reparera elektriska anläggningar.
Det är ett otroligt mångsidigt arbete som kan ge dig insyn i en rad olika branscher om du är driven och framgångsrik.
För att bli elektriker måste du först gått gymnasiet, allra helst då gymnasieprogrammet El- och energi. Men det går även att studera en elektrikerutbildning via een vuxenutbildning. Yrkeshögskolan (YH) bedriver även eftergymnasiala utbildningar med inriktning mot elinstallation.
Många utbildningar erbjuder många eller långa praktikperioder. Utbildningen passar dig som tycker om fysiskt arbete, vill utmana dig själv och även röra dig i en dynamisk bransch. Det är även bra om du är tekniskt lagd och har ett tycke för matematik. Då du ofta kommer ha kundkontakter samt arbeta i större arbetslag är det bra om du även har viss social kompetens.
Så om du vill bli en elektriker i Göteborg, så är det bara att börja plugga!
2 Sep 2021
Hösten är bara om hörnet och det är bara någon månad kvar innan det blir höstlov. Det finns en massa skoj saker att hitta på med barnen då! Visst är det inte samma sak som sommarlov, dåå man kan besöka vattenlekplatser, läs mer, eller bada, men det finns annat mys att göra under denna årstid.
Att pyssla är inte fel att göra om hösten till exempel. Det går ju göra en hel del med de vackra löv som faller från träden. Det går även att pyssla inför halloween. Sedan kan ni ju även ställa till med ett halloweenkalas, med maskerad och annat.
Om vädret inte är det bästa, så går det att göra en massa inne. Ni kan mysa ner och läsa böcker tillsammans, eller varför inte ta en dag i köket och baka tillsammans? Om ni vill bada, så är det inte fel att åka till en simhall eller ett äventyrsbad om ni har det nära.
Fina dagar är bra att vara ute. Gå på upptäcksfärd i skogen med fika och njut av hösten. Kanske ni kan hitta svamp att plocka?
Det viktiga är egentligen inte vad ni gör tillsammans, utan att ni umgås med varandra. Stäng av era mobiler, lägg bort surfplattan och låt bli tvn. Se till istället att vara med varandra och gör skoj saker ihop. Det kommer uppskattas av er alla!
18 Jun 2021
När det gäller barncyklar, så är det viktigt att välja rätt från början. För att kunna välja rätt storlek på cykeln så bör man utgå från barnets längd, inte deras ålder. Det är även viktigt att cykeln är i rätt storlek för barnet, det ska inte vara så att de ska ha en cykel de kan växa i. Det må fungera med kläder, men en cykel, den måste vara i precis rätt storlek. Annars kan det bli farligt för barnet att cykla på den. Om man inte når pedaler eller broms så kan det sluta illa. Cyklar för barn delas upp i två kategorier, barncyklar och juniorcyklar. De har olika tum. Barncyklar kommer i 12″ – 20″ och juniorcyklar i 24″ – 26″.
Det är som sagt viktigt att storleken på cykeln är bra för just ditt barn. För att avgöra att det är rätt storlek så ska barnet kunna ha båda fötterna i marken när barnet står över ramen. Om fötterna når marken när barnet sitter på sadeln, så är sadelhöjden för låg och bör höjas. Det kan vara en god idé att gå till en cykelaffär för att prova ut rätt storlek till just ditt barn. Där kan du även få hjälp av duktig personal att ta fram en passande cykel. Tänk även på att köpa till en hjälm till ditt barn och gärna till dig själv med, så att ni alla skyddar era huvuden då ni är ute och cyklar!
15 Mar 2021
När man har en liten bebis, så är det smart att skaffa en så kallad babyvakt. Det är en slags monitor där man kan höra bebisen via, när man sitter i ett annat rum. Om du vill jämföra olika modeller kan du göra det på bastitest24. Med en babyvakt kan ni som föräldrar känna er mycket tryggare. Det är bra att ha då bebisen sover och ni är i ett annat rum. Ni hör direkt när barnet vaknar eftersom det finns en mikrofon i den. Man sätter en enhet i barnets rum och den andra enhete har man med sig där man är själv. Det gör att ni har uppsikt över barnet även om ni inte kan se det.
Ofta är det ju så att man lägger barnet i sin egen säng för att sova middag eller för kvällen. Men man vill ändå ha en bra koll. För att slippa springa dit stup i kvarten är det som sagt smart att ha en babyvakt eller babymonitor. En del smartare modeller har även video så att man inte bara hör, utan även kan se barnet. Mikrofonen är känslig i en babyvakt så det gör att ni direkt hör barnet då det rör på sig, om det gnyr eller om det vaknar.
Idag finns det en uppsjö av olika modeller, så jämför dem gärna mot varandra, så att ni kan hitta den som passar er bäst.
13 Jun 2020
Ibland är det så att en familj splittras, mannen och kvinnan skiljer sig och barnet eller barnen kommer i kläm, särskilt om det uppstår en vårdnadstvist. Är man en familj är det båda föräldrarna som bär det praktiska ansvaret för ett barns personliga utveckling, hälsa och välbefinnande. Vid en skilsmässa kan det bli en tvist mellan föräldrar om vem som ska vara barnets vårdnadshavare. Oftast avgörs tvisten av en domstol. Då utgår de från barnets bästa, inte föräldrarnas tyckande eller behov. Det kostar ofta pengar att anlita en advokat för att få hjälp med tvisten. Dock finns det rättsskydd vid vårdnadstvist. Det innebär att du kan få ersättning genom rättsskyddet i hemförsäkringen för kostnaderna som det blir för att anlita ett juridiskt ombud. Du måste som regel ha haft en hemförsäkring under en sammanhängande period om två år för att kunna utnyttja rättsskyddet.
Oftast så uppstår en tvist om vårdnaden när en eller båda parter anser sig vara den person som är mest lämpad för att fatta beslut för barnet. Det kan även vara att en ena eller båda anser att den andra vårdnadshavaren inte har förmåga eller omdöme att fatta aktuella beslut. Ibland handlar det om att ena parten är missbrukare, eller missköter barnet, ibland är det på grund av att man hyser avsky eller förakt för sin partner på grund av olika saker, som gör att man anser att man vill vara ensam vårdadshavare.
Barnets bästa är alltid det som går först, inte hur mamman eller pappan känner det.
7 May 2020
Det är bra att redan i tidig ålder låta barnen bli vana vid vatten. När de är riktigt små så kkan de plaska i badkaret hemma och även där kan de få in vana att vara i vatten och under vatten. När det är dags att vara i bassäng, pool eller annat vatten kan det vara lämpligt med simhjälpmedel som armpuffar eller armringar till exempel. Det finns även det som heter flythjälpmedel, men det är inte samma sak. Det är inte bra att låta barnen bli beroende av att ha saker som hjälper dem flyta, utan de ska lära sig att kunna göra det själva. Simhjälpmedel som armringar, armpuffar eller simpuffar är bra då de möjliggör att barnet kan öva på att ha balans och koordinationen samt att de kan utveckla simkunskaperna. Se till att börja med simhjälpmedel för att sedan testa utan.
Det är som sagt bra att ge barnen vana vid vatten redan tidigt. Det finns babysim samt att ni kan använda er av badkaret hemma. När barnet sedan är i lämplig ålder är det inte fel att låta dem gå i simskola, alternativ att du lär ut på egen hand om du vet hur du ska göra. Det är viktigt att låta ditt barn lära sig att klara sig i vattnet, då det är en livisviktig kunskap detta med att kunna simma. Att hamna i vattnet utan att kunna simma kan annas ge förödande konsekvenser, så det är bra att lära dem det!
19 Feb 2020
Tove Jansson, mumintrollets mamma föddes redan i augusti 1914 in i en finlandssvensk konstnärsfamilj. Tove kom också att bli konstnär och illustratör. Det var på hennes jobb som illustratör som hon skissade på mumintrollet som bild innan berättelserna om Mumintrollet tog form, enligt moomin.com. De första bilderna på Mumintrollet publicerades i tidningen Garm så tidigt som 1943. Den första boken om Mumintrollet "Småtrollen och den stora översvämningen" kom 1945, utgiven av Söderström&Co.
Eftersom Tove var finlandssvensk, var hennes berättelser på svenska, det språk som hon sedan skrev alla Muminböckerna på. I tätt följd efter hennes första Muminbok kom flera, som "Kometjakten", "Trollkarlens hatt", Muminpappans bravader" och sedan många barns favorit; "Vad hände sen", som kom 1952, den sista boken om Mumintrollet kom 1977 och hette "Den farliga resan".
Hennes kanske mest personliga Muminbok var nog "Vem ska trösta Knyttet", som hon dedikerade Toolicki, hennes sambo. Berättelsen handlar om ett litet Knytt som är ensam och ger sig ut på en lång resa för att hitta en vän. Den finner han sedan hos Skruttet som han räddar ur hemska Mårrans klor, och sedan blir förälskad i Skruttet. Och som alla goda sagor får de till sist varandra och är aldrig ensamma mer. Många filmatiseringar av Mumintrollet har gjorts. Först ut gjordes av Fuji TV Zuiyo, som gjorde en animerad film om Mumin och gjorde Mumin otroligt populär i Japan 1969. Samma år gjorde Sveriges Televsion en animerad serie om Mumintrollet. Första Muminutställningen gjordes på Tammerfors konstmuseum 1987, och temaparken i Nådendal 1992. 2001 gick Tove Jansson bort, men vid det laget hade Mumintrollen gjort henne världskänd, med otaliga filmatiseringar, teaterpjäser och Muminsaker. Mest kända kanske de vackra Arabiakopparna med Muminmotiv.
2 Feb 2020
Böcker är det bästa som finns! Men hur går det till att skapa en bok egentligen? Vi berättar de olika stegen som krävs innan du kan sätta dig ner och läsa en bra bok.
Med sin fantasi, erfarenhet och genom att forska så bygger författare upp en historia. Mankan likna det vid att sätta ihop en perfekt hamburgare. Först ska man ha en inledning, som är brödet. Sedan lite handling som är salladen och dressingen och sedan en huvudhandling som allting kretsar omkring. Det är då hamburgarköttet. Sista delen i en bra berättelse är ett avslut, som då är det sista brödet.
Efter att författaren är klar så tar förlaget över alltihop. De ser till att det blir lagom många ord på sidorna, och ser också till att det kommer bilder som hör ihop med texten om inte författaren gjort det själv. Sedan skickas allt till ett modernt tryckeri. Boken trycks och binds ihop på en och samma gång och är sedan redo att skickas ut till bokaffärer, bibliotek och andra ställen dör du kan hitta böcker.
Tryckerier i Sverige kan faktiskt trycka böcker åt dig om du vill. Du har exempelvis ett tryckeri i Gävle som heter Wikmans som gör tryckjobb av olika slag. Du hittar dem här: https://www.wikstroms.se/tryckeri-gavle/. De kan fixa boktryck, reklam, bilder och mycket annat. Om du går till deras sida så kan du läsa mer omhur ett modernt tryckeri fungerar, och också få kontakt med dem om du vill.
22 Oct 2019
Astrid Lindgren alltså... så före sin tid. På sitt milda och intelligenta vis spred hon sina visdomar direkt till de mest påverkbara medlemmarna i samhället - barnen. Och hon gjorde det med genuin kärlek. Hon kommer alltid att vara saknad. Det är tur att det finns en hel massa ljudupptagningar där hon läser sina bästa sagor. Här är bara ett exempel. Bästa sättet att få barnen att koppla av på kvällen innan läggdags!
10 Oct 2019
Härom kvällen satt jag och läste sagor för barn, och i en av sagorna var det en gumma som bodde i ett hus. Det var ett väldigt gulligt hus, och direkt fick jag höra att vi borde bo i ett sånt vi med. Jag har länge gått och drömt om att bo i ett helt nytt hus om jag ska vara ärlig och så fort barnen hade somnat så gick jag ut på trivselhus.se och kollade på bygga hus priser. Det var bra tips på den sidan om hur man gör för att få bättre koll på huspriser innan man sätter igång hela apparaten med bolån och allt.
På deras sida har de också en kul grej som gör att man kan bygga sitt eget hus på nätet. man ser med en gång hur det kommer se ut, och man får samtidigt också reda på vad det skulle komma att kosta. Jag tog ett tvåplanshus och lekte en stund och fick fram ett fint hus som jag skulle kunna tänka mig att bo i.
Man kanske skulle ta och be om en riktig offert hos dem för att se om det finns en möjlighet att bygga nytt hus? Det kostar ju inget att fråga om man säger så. Det vore faktiskt väldigt spännande, och att låta barnen växa upp i ett fint hus vore ju rena drömmen. kanske till och med skaffar oss en liten hund också.
2 Oct 2019
Här är ett klipp med Lennart Hellsing där han pratar om vikten av barnböcker och barnvisor.
Lennart Hellsing är nog mest känd, för de flesta, för sina böcker om Krakel Spektakel. Hellsing påbörjade sin författarkarriär redan 1945, med en diktsamling. Flera barnböcker har skrivits, samt att han är känd för sin experimentlust kring språket, där han leker med ord och tänjer på språket. Ett bra exempel är Sjörövarbok (1965), där Hellsing använder praktiskt taget alla rörelseverb som finns i svenska språket.
29 Sep 2019
Det är aldrig för tidigt att börja läsa för sina barn! Man kanske tror att en bebis inte alls bryr sig om ifall man läser för dem när de ska sova sött under sin sänghimmel, men det är faktiskt fel. Ljudet av dig som läser blir en lugn och trygg sak för barnet som somnar lättare och mår bättre. Samma sak är det med barnsånger. De är ofta gjorda så att melodin upprepar sig, och det tillsammans med din röst får en mycket lugnande effekt. Men vilka sånger är bäst att sjunga för spädbarnet?
Man får prova sig fram helt enkelt och se vilka sånger som ens barn gillar mest. Här har det fungerat väldigt bra med Trollmors vaggvisa och "krokodilsången" som jag inte vet vad den heter. Men den går så här:
Igår så mötte jag en krokodil
som körde runt, i en bil
Han var tjock och fet
och spelade trumpet
Men bilen var för trång
och svansen var för lång
så den fick åka på ett lite flak där bak
Sen funkar det ju alltid med både Spotify och Youtube också när inget annat hjälper. Vårt barn verkar gilla gammal musik bäst och somnade väldigt tryggt när vi spelade Uriah Heep med "Lady in Black". Så det är inte alltid en barnsång är bäst.